torsdag 26 november 2009

Mera bak

fick just tips om denna!

Pepparkaks-cheesecake med lingon


Foto: TV4

Antal portioner: 8

Ingredienser

Botten
250 g pepparkakor
100 g smör, smält

Fyllning
1 dl strösocker
3 st ägg
400 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron

Topping
3 dl crème fraiche
1.5 msk socker
1.5 msk vaniljsocker
1 dl lingon, tinade eller färska

Gör så här
1. Förberedelser: Ta ut lingonen ur frysen och låt dem tina på hushållspapper.

2. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Mixa pepparkakorna till smulor och bred ut på botten av en form med löstagbar botten. Häll över det smälta smöret. Blanda runt så att smöret fördelar sig jämt bland pepparkakssmulorna. Platta till så det blir en jämn botten.

3. Fyllning: Ta fram philadelphiaosten så den blir rumsvarm. Vispa socker och ägg pösigt. Rör osten mjuk och rör sedan ner den i äggvispet, vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft.

4. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda i 40 minuter till smeten har stelnat och kakan har fått en fin brun färg. Ta ut kakan och låt den svalna.

5. Topping: Rör ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred över toppningen när kakan har svalnat helt. Strö över lingonen.

//Milla

3 kommentarer:

  1. Såg det igår på Tv, Pernillas jul på Tv4+. Verkar ju hur gott som helst. Ska prova baka det...Du får berätta hur gott det var om du bakar före mej.
    Kram Linda

    SvaraRadera
  2. den är suuuper;)))...

    SvaraRadera
  3. ...men ABSOLUT BÄST om den fått stå i kylen ngr timmar...

    SvaraRadera